Gebelik öncesi ne yapılmalı?

Doç Dr. Cemil KAYA Kadın Hastalıkları, Tüp Bebek, Yüksek Riskli Gebelik, İnfertilite, Laparaskopik Cerrahi
Gebelik öncesi ne yapılmalı?
Doç. Dr. Cemil KAYA | 04 Nisan 2017, 11:16 | 2818

Gebelik önce kadınların tam bir jinekolojik muayeneden geçmeleri gebeliği etkileyebilecek olası durumların saptanması alınacak önlemler açısından önemlidir.

Bu nedenle;

Doktorunuzla gebeliği etkileyebilecek kronik tıbbi durumları (troid-diyabet-tansiyon, Crohn hastalığı, genital herpes-kondilom) tespit edin.

Aldığınız ilaçları gözden geçirin ve bunların değiştirilip değiştirilmeyeceğini sorun.

Kızamıkçık-tokosplazma-cmv-hepatit gibi çocukluk çağı hastalıklarına karşı bağışıklığınızı belirlemek için bir kan testi isteyin; Gerekirse aşılarınızı olabilirsiniz.

Gelişmekte olan bir fetus için risk oluşturup oluşturmayacaklarını belirlemek için işle ilgili tehlikeleri gözden geçirin (zayıf hava kalitesi, kimyasallar, ağır kaldırma).

Gebe kalmayı planlamadan üç altı ay önce almaya gebelik öncesi vitamin desteğine başlayın.

Beslenme alışkanlıklarınız gözden geçirin. Gebelikte sıvı alımı ve protein ağırlıklı beslenmek önemlidir. Yağlı beslenme tarzını ve tatlıları kesin.
İyi bir beslenme için 2-3 porsiyon kalsiyum bakımından zengin gıdalar; 7 porsiyon meyve ve sebze; kırmızı et, balık veya beyaz et tavuğu gibi 2 porsiyon yağsız, yüksek proteinli gıdalar; ve 6 porsiyon tahıl, tercihen tam tahıllı ekmek, tahıl veya kahverengi pirinç kullanın.

Bolca sıvı tüketin; Günde en az 8 bardak su, meyve suyu ve / veya süt.

Gebelik öncesi kilo kontrolunuzü yapın. İdeal kilo  ile gebeliğe başlamak önemlidir.

Kafeinli içecekleri kesin.

Şu anda bir egzersiz programınız varsa, hamilelik süresince devam etmenin güvenli olduğundan emin olmak için doktorunuza danışın. Değilse, gerekirse değişiklikler yapın.

Eğer halihazırda egzerseniz, doktorunuza emniyetli olup olmadığını sorun. Yüzme veya yürüyüş gibi düşük etkili etkinlikleri deneyin.

Maliyetleriniz

Doğum sigortanızın doğum öncesi bakımın / doğumların yüzde yüzünü kapsayıp kapsamadığını öğrenin.  Gebelik ve doğum sigortası -eğer sigortanız yoksa- gebe kalmadan bir yıl önce alınması gereklidir.Bununla ilgili sigorta şirketleri ile öncesinden detaylı görüşmelerinizi yapın.

Yaşam tarzınız ve ilişki sorunları

Gebelik alkol, uyuşturucu ve nikotine  elveda demektir.

Stresi en aza indirin. Mümkünse, hareket etme veya iş değiştirme gibi stresli durumları erteleyin.

İlişkinizdeki sorunları giderin. Bebekler mutlu bir evliliği daha da mutlu ederken, mutsuz olanları tedavi etmezler.
 
Eşiniz ve diğer aile üyelerinizle beklentileri tartışın. Annene işine dönerken bebeğin bakımını bekliyor musun? Bildiğinden emin olun. Benzer şekilde, bebeğin gelmesinden sonra eşinizin çocuk bakımı ve ev sorumluluklarını bölüştürme konusunda konuşun.

Sağlıklı günler dilerim
Doç.Dr.Cemil Kaya